• wosa

Een zegel op de fles met wijnen van oude wijngaarden (meer dan 35 jaar oude wijnstokken)


Alle wijnlanden ter wereld zijn trots op het bezit van oude wijngaarden en de wijnen ervan worden overal hoog gewaardeerd. Er is echter maar één land waar wijnboeren een officiële erkenning voor hun oude wijngaarden kunnen krijgen, en dat is Zuid-Afrika. Leden van het Old Vine Project (OVP) die wijn maken van een wijngaard van 35 jaar of ouder mogen een zegel van Certified Heritage Vineyards op de fles aanbrengen, samen met de datum waarop de wijngaard is aangeplant. Zo heeft de consument de garantie dat de wijn authentiek is en voldoet aan de eisen die het OVP stelt aan druiventeelt en wijnmaken.Inmiddels zijn de eerste wijnen met dit zegel wereldwijd te koop en krijgen ze – samen met de wijngaarden waaruit ze voortkomen – zowel plaatselijke als internationale erkenning.Pluspunten oudere stokken

Voor het OVP is dit een belangrijke stap voorwaarts. Doel van het project is het conserveren van Kaapse wijnstokken die ouder zijn dan 35 jaar en tegelijk het stimuleren van wijnboeren om goed voor hun jonge stokken te zorgen, zodat ook die uitgroeien tot gezonde, productieve oude stokken. Het OVP wil wijnboeren, wijnmakers en wijndrinkers bewust maken van de pluspunten van wijnstokken op leeftijd. Enkele van de meest interessante nieuwe Zuid-Afrikaanse wijnen van dit moment komen van edele, oude stokken, terwijl het fruit voorheen verdween in grote, anonieme tanks, en de boeren er maar weinig voor terugzagen. Rosa Kruger, expert op het gebied van oude wijngaarden, zegt: “We denken dat een hernieuwde focus op de kwaliteit die oude stokken kunnen leveren er ook aan kan bijdragen dat er in ons land meer voor druiven betaald gaat worden.”

Tijd voor actie Het OVP bestaat sinds 2016 formeel (mede dankzij sponsor Johann Rupert), met als drijvende krachten André Morgenthal en Rosa Kruger. Het OVP-team organiseert zowel in Zuid-Afrika als elders – van Londen tot Dubrovnik (!) en New York – proeverijen met wijnen van mooie oude wijngaarden, en met veel succes. Er wordt zelfs een CNN-documentaire gemaakt over het werk van het OVP. Nu er meer belangstelling is voor oude wijngaarden en het bewustzijn van het belang daarvan groeit, worden er meer projecten gelanceerd om de bekendheid van het OVP te vergroten. “Het wordt tijd dat de aansprekende verhalen over wijngaarden en erfgoed worden aangevuld met tastbare initiatieven die de beheerders van oude wijnstokken en de wijnindustrie eromheen daadwerkelijk iets opleveren”, aldus André Morgenthal.

Proef de wijn! Inmiddels wordt er onderzoek gedaan naar de beste manier om wijnen van oude stokken bij de consument onder de aandacht te brengen, maar ook naar de specifieke kwaliteiten van bijvoorbeeld Chenin uit oude wijngaarden. Daarnaast is begonnen met de virusvrije vermeerdering van plantmateriaal uit belangrijke wijngaarden en krijgen wijngaardmedewerkers specialistische cursussen in het snoeien van oude wijnstokken. Zo raakt het OVP steeds dieper geworteld; in feite is het al niet meer weg te denken uit de Zuid-Afrikaanse wijnwereld. En iedereen die een fles met het zegel van Certified Heritage Vineyards tegenkomt, wordt van harte aangeraden de wijn eens te proberen.

Huidige leden van het Old Vine Project (www.oldvineproject.co.za)

AJ Du Toit Alheit Vineyards Allee Bleue Anthonij Rupert Wyne Bellevue Wine Estate Boekenhoutskloof Winery Bosman Adama Family Wines Cecilia Wines Daschbosch David en Nadia DeMorgenzon DGB – Bellingham Fairview Wines Gabriëlskloof Hogan WinesHuis van Chevallerie Koelenhof Wynkelder Kruger Family Wines Lammershoek Farms & Winery Meerendal Wine Estate Metzer Family Wines Mullineux & Leeu Family Wines Naude Family Wine Company Reyneke Wines Spice Route Wines Terracura The Sadie Family Wines Thorne and Daughters Wines Villiera Wines Waterford Estate Wolvenhoek Boerdery


Recente blogposts

Alles weergeven

© 2023 by WijnMuze