top of page
  • Foto van schrijverGeert De Baere

Wijn van de maand juli - Luddite Saboteur

Bijgewerkt op: 27 sep. 2020


- 66% Chenin Blanc, 23% Sauvignon Blanc en 11% Viognier

- goudgeel van kleur met lichte groene hint- bloemen en gedroogde kruiden in de neus, limoen, peer en perzik in de neus

- prachtig en zeer subtiel in de mond, droge en lange afdronk, bijzonder gelaagd van smaak- volle textuur

- bewaart nog tot 2019-2020

- Platter ****½, outstanding

- Prijs: €19,50

Domein: Luddite ligt in de region Walker Bay, Botrivier, op de oostelijke hellingen van De Houw Hoek Mountains, 30 kilometer van de Atlantische Oceaan. Niels Verburg (° 1966) werd als zoon van geëmigreerde Nederlanders geboren in Johannesburg. Toen ie 3 jaar oud was verhuisde het gezin naar Kaapstad. Hij studeerde landbouw aan het Cape Institute for Agricultural Training in Stellenbosch en kreeg, omdat hij tot de 10 beste studenten behoorde, de mogelijkheid om wijnbouw te studeren. Als student maakte hij al zijn eerste Shiraz. Op de universiteit leerde hij zijn vrouw, Penny kennen. Hij trekt met haar naar Engeland om geld te verdienen. Later krijgt hij de kans om wijn te maken in Frankrijk (Barsac) en trekt nadien nog naar Griekenland, Nieuw-Zeeland, Australië en Chili. Eind 1995 keren ze terug naar Kaapstad. Niels kreeg een job bij Beaumont Winery, zijn huidige buurman. Hij werkte daar 9 jaar lang. In 1999 kocht hij een stuk grond op het achterland van Beaumont. Zijn vrouw Penny begint samen met locale bouwvakkers een huis te bouwen. De eerste wijnstokken werden in 2001 aangeplant. Het domein is 17ha groot, 6 ervan zijn aangeplant met Shiraz. In 2011 plantten ze de eerste Chenin Blanc aan. De naam Luddite is geïnspireerd op de Industriële Revolutie die in 1811 in Nottingham begon. Mensen waren bang dat de opkomende machines de arbeid van de mensen zouden overnemen. Als hun fictieve leider kozen ze 'King' Ned Ludd, een soort Robin Hood die dertig jaar eerder leefde. Zijn volgelingen werden Luddites genoemd. Een “luddite” is wars van technische middelen. Het “luddisme” reflecteert het idee van de wijnmaker over hoe je wijn moet maken. Niels Verburg hierover: “Wijn maken doe je aan de hand van je eigen praktische ervaringen, vanuit je eigen leerschool leer je de natuur beter kennen. Teveel techniek en mechanisatie schaden je oorspronkelijke passie en dat mag nooit gebeuren." In een interview zegt hij verder: “we apply a technology-resistant philosophy to our methods, ‘farming conscientiously with minimum mechanization’ and aiming to make a wine that’s ‘as natural as possible, with little or no intervention’. ‘It’s about knowing that when you buy a bottle of Luddite, what’s inside is genuine and made with integrity”.

130 weergaven
bottom of page