• Geert De Baere

Wijn van de maand december Muratie - Martin Melck - Cabernet Sauvignon Reserve

Bijgewerkt: sep 27


- regio: Stellenbosch

- een krachtige wijn met een lange finale - rijke robijnrode kleur met aroma's van cassis, pruimen, zwarte bessen en cederhout, sigarenkistje, perfect in harmonie met de subtiele hints van eik en het donker fruit op het pallet. - past bv. bij lamsvlees, rundvlees, hert

- op dronk, bewaart nog 3 jaar

Domein : Muratie Wine Estate ligt verscholen in de prachtige vallei van de Knorhoek ten noorden van Stellenbosch. Sinds 1987 staat het onder leiding van Ronald Rijk Melck en zijn familie. De boerderij zelf dateert uit 1685, en werd in 1925 nieuw leven ingeblazen door George Paul Cantiz. Toen hij tijdens een familie uitstap te paard dit vervallen domein ontdekte (Muratie betekent: ruïne), was hij er enorm door gecharmeerd. Hij kocht het en plantte in 1927 wijnstokken aan. Canitz was trouwens de eerste producent van Pinot Noir in Zuid-Afrika.Hij overleed in 1958, zijn dochter zette de uitbating verder, tot de familie Melck het domein in 1987 kocht. Het topgamma is genoemd naar kleurrijke, interessante personages uit de rijke geschiedenis van het domein. (110ha groot, waarvan 42ha wijn).

Laurens Campher was een Duitse soldaat, die in 1685 grond kreeg van Wilhelm van der Stel en een wijnboerderij begon. Hij werd verliefd op de slavin “Ansela van de Caab” die in 1699 de vrijheid kreeg. Het geheim van hun liefde kon vanaf dan openbaar gemaakt worden. De eik die ter gelegenheid van het huwelijk werd geplant, groeit nog steeds. Ze kregen drie kinderen en Ansela speelde een enorme rol in de uitbouw van het domein. De boerderij straalt nog steeds de melancholiek uit van weleer. De gebouwen die Laurens Campher neerpootte staan er ook nog altijd als getuigen van het rijke verleden van het domein.

Martin Melck was van 1763 tot 1781 eigenaar van Muratie. Zijn grootste liefde was zijn dochter Anna Catherina, hij gaf Muratie aan haar. Haar naam betekent Zuiverheid. Deze wijn is een eerbetoon aan een man van Geloof, Hoop, Liefde en Zuiverheid.

In the Vineyard:

The Muratie Cabernet Sauvignon was made from three different blocks on the estate. The vines were planted in 1981, 1993 and 1998. All the vineyards are North West facing and at an elevation of 260m above sea level. The root stock is Richter 101 and 114.

In the Cellar:

The grapes were handpicked yielding 6 tons per hectare. They were then crushed, destalked and pumped into a combination of stainless steel and open fermenters. A controlled fermentation was ensured and regular pump-overs and punch-downs were done. Matured in 60% new French Oak for 20 months. The fruit, tannin structure and fine acidity indicates a wine of balance and finesse reflective of the Simonsberg terroir.

Hattingh de Villiers - Wijnmaker

Hatting was wijnmaker bij UniWines Group, Opstal Wine Estate in Rawsonville, Morgenhof en Seidelberg Wine Estates. Zijn internationale ervaring op het gebied van wijnbouw omvat werk in de Chateau Montelena Winery in de Napa Valley en de Bleasdale Wijngaarden in Langhorne Creek, Australië. Hattingh heeft ook een Postgraduaat diploma in Wine Business Management aan de Graduate School of Business, Universiteit van Kaapstad, afgerond.

#Wijnvandemaand #Verrassendewijn

32 keer bekeken

© 2023 by WijnMuze