top of page
  • Foto van schrijverGeert De Baere

Wijn van de maand februari : 10.95 Bellingham - Homestead Pinotage


- regio: Franschhoek - druiven voor deze wijn: Stellenbosch en Coastal region - perfecte verhouding prijs/kwaliteit! - rijpe frambozen, zoete kruiden en rijpe zwarte kersen in de neus, vleugje vanille - elegante, zachte en verfijnde smaak, met vanille, viooltjes, kruiden en zwart en rood fruit - op dronk, bewaart nog 3 tot 4 jaar - past bv. bij: wild, lam, spareribs, barbecue, osso buco - Tim Atkin: 90/100 – Platter: 4*: good value

- Terroir: verweerd graniet Klimaat: 200m boven zeespiegel en open voor de koude, verfrissende westenwind van False Bay - koelere plekken, dicht bij False Bay ‘Helderberg + Botterlary Hills’ waardoor de wijngaarden in de middag een verkoelende bries van de oceaan krijgen.

- De pinotage staat aangeplant in bush vines op een ondergrond van verweerd graniet, die het water goed vasthoudt. Dat is essentieel voor het maken van Pinotage van kwaliteit.

- Een lange gisting plaats op de schillen, punchdowns om de wijn een mooie kleur te geven. Daarna volgt een malolactische gisting en rijping op eikenhouten barriques om de wijn mooi af te ronden.

Domein: Bellingham werd opgericht in 1693 en ligt tussen de hellingen van het Groot Drakenstein-gebergte in de Franschoek-vallei. In 1693 jaar plantten de Nederlander Gerrit Janz van Vuuren en zijn vrouw, een Franse Hugenote, de eerste 1000 wijnstokken.

De Bellingham-wijnfilosofie is er een van minimale interventie. Aloude methoden worden gecombineerd met ultra moderne technologische expertise. Het accent ligt op wijnen met een uitstekend mondgevoel en intens fruit. Het wijnbouwteam wordt gedreven door passie, emotie en innovatie om fascinerende wijnen te creëren waar de mensen van genieten

Wijnmaker Niel Groenewald is een bevlogen mens, compromisloos in zijn visie op wijn maken. Zijn stijl is heel klassiek, vol respect voor die tradities die door de tijd hun waarde hebben bewezen, maar daarbij wel op gepaste wijze gebruikmakend van eigentijdse technologische kennis en inzichten. De nadruk ligt bij hem vooral op de textuur van de wijn en op de intensiteit van het fruit.


14 weergaven
bottom of page