top of page
  • Foto van schrijverGeert De Baere

Kevin Grant: dé “terroirist”… Ataraxia Wines - Hemel en AardeWijnen van Ataraxia in het gamma:


Ataraxia is Grieks voor: “ een serene toestand, vrij van zorgen en preoccupatie”.


Ataraxia Wines, toepasselijk The Skyfields genoemd, ligt op een ronduit indrukwekkende heuvel in de prachtige Hemel-en-Aarde vallei.


Vanuit het kustplaatsje Hermanus rijdt u naar het prachtig proeflokaal. Vanuit de kapel en heeft u een adembenemend uitzicht op de wijngaarden, de vallei en de bergen. En…. U proeft van de meest opwindende wijnen die Zuid-Afrika te bieden heeft.

“Hemel-en-Aarde" Ataraxia ligt op een bijzonder en hemels stuk land onder een hoge top van het Babylonstoren gebergte. Naast zijn uitzonderlijke schoonheid herbergt Ataraxia enkele van de meest spectaculaire terroirs die Zuid-Afrika te bieden heeft.


In 2004 kochten Kevin Grant en zijn echtgenoten Hanli, samen met een paar vrienden dit eersteklas wijndomein van 47 hectare. Twintig jaar later geniet Ataraxia de reputatie te maken van wijnen met een ongelooflijke finesse, balans en diepgang; wijnen die trots hun mannetje staan ​​op het internationale wijnpodium.”


Terroir

Hemel-en-Aarde, gelegen in de wijnstreek Walker Bay, ligt ten westen van Kaap Agulhas, het zuidelijkste puntje van Afrika. Georiënteerd op een oost/west-as is het ongeveer 35 kilometer lang en weerspiegelt het een van de mooiste streken in de West-Kaap. Door de nabijheid van de Zuid-Atlantische Oceaan is het klimaat bijzonder mild, ideaal voor de teelt van druiven die van een koeler klimaat houden.


Er zijn veertien grondsoorten op Ataraxia, afgeleid van de afzettingen van Tafelbergzandsteen, Kaapgraniet en Bokkeveld-schalie. Gezamenlijk vormen deze afzettingen de geologie van het Hemel-en-Aarde-gebied en zijn ze meer dan 550 miljoen jaar terug te voeren. Ataraxia heeft het voorrecht om wijn te maken op enkele van de oudste bodems op aarde.

Omdat Ataraxis op het hoogste deel van het gebied Hemel-en-Aarde ligt, is ook het  landschap uniek. Al onze wijngaarden zijn aangeplant op deze verhoogde, voornamelijk op het zuiden gerichte hellingen.


Wijnstokken

Vanaf het begin heeft de bodem bepaald welke druivenrassen we planten. Dit zijn belangrijke “voertuigen” om ons terroir tot uitdrukking te brengen en uiteindelijk de wijnen waarvan u geniet. De wijnen zijn een pure uitdrukking van de grond waarin ze groeien. Op dit ogenblik zijn er 12ha met wijngaarden, in de toekomst komen er nog meer.

 

 

Wijnmaker Kevin Grant: een “Grondboer”

“Door de jaren heen ben ik gaan inzien dat wijn maken maar een klein deel is van wat we eigenlijk doen. In de eerste plaats ben ik een “grondboer.”


Kevin Grant werd geboren in Blantyre, Malawi en ging naar school in Rondebosch Boys' High in Kaapstad. Hij studeerde af aan de Universiteit van Pretoria met een BSC cum laude in zoölogie. Hij voelde zich altijd aangetrokken tot het wijnmaken en voltooide een diploma in keldertechnologie aan de Elsenburg Agricultural College. Hij studeerde af als “Dux Student” (= de topstudent van de school) in 1990.  Kevin werkt van 1995 tot 2004 bij Hamilton Russell. Hiervoor werkte 2 jaar bij Weltevrede in Bonnievale.


“Mijn ervaring bij Weltevrede was geweldig. Ik werkte met heel veel verschillende variëteiten. Maar bij mijn eerste bezoek aan de Hemel & Aarde vallei werd ik verliefd op de wijngaarden en de wijnen.”


Een nieuwe verliefdheid overkwam hem toen hij in Bourgondië was.  In 1995 ging hij naar de heimat van de Chardonnay en Pinot Noir om te werken bij  Domaine Jacques Prieur. Hij werkte met Grand Cru-wijngaarden in alle grote appelaties, van Chambertin tot Corton, van Montrachet tot Meursault.


Ataraxia – lancering eigen label in 2004

Terwijl Kevin Grant op topdomeinen in Zuid-Afrika werkte, kon hij studie-/oogstreizen maken naar Frankrijk, Oregon in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. De onvermijdelijke beslissing om een solocarrière te beginnen kwam eind 2004 toen Kevin zijn eigen label lanceerde - Ataraxia.


Kevin Grant: dé “terroirist”…

Na een uitgebreide zoektocht in de Walker Bay naar een stuk land dat zou voldoen aan de strenge criteria van locatie, klimaat, bodem en helling van deze zelfbenoemde “terroirist”, vond en kocht Kevin Grant de 'ultieme locatie' in Hemel-en-Aarde. Hier steekt hij aanstekelijke energie en wijnbouwvaardigheden in het ontwikkelen van een klein, gericht assortiment van handgemaakte, terroir expressieve wijnen - Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir én een klassiek gestileerde rode blend met de naam “Serenity'.

Sinds kort is ook de chardonnay Earthborn beschikbaar, de eerste biologische wijn van Ataraxia die onmiddellijk 95 punten kreeg van Master of Wine Tim Atkin


Wijnen van Ataraxia in het gamma:


Kevin Grant over de Chardonnay, Skin Contact36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page