• Geert De Baere

Hoeveel meer geluk kan een wijnland hebben? Hoeveel meer redenen heeft u nodig om het te herontdekke

Bijgewerkt: een dag geleden


Uit De Standaard, 07.12.2019, Bruno Vanspauwen

Zuid-Afrika is op dit ogenblik het boeiendste wijnland van de Nieuwe Wereld, misschien wel van de wereld tout court.

WAAIT ER EEN NIEUWE WIND DOOR ZUID-AFRIKA?

Toen de apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft, ging de wereldmarkt open voor de Zuid-Afrikaanse wijnen. Daardoor zagen we in winkelrekken en op wijnkaarten een nieuw wijnland opduiken, dat snel ingeburgerd raakte. Maar voor wie dacht het land nu wel te kennen:

onlangs proefde ik enkele wijnen die me deden beseffen dat er alweer een nieuwe wind waait.

‘Er is een nieuwe generatie aangetreden die de kwaliteit verder opdrijft’, ‘Deze nieuwe wijnmakers reizen de wereld rond en doen overal ervaring en inspiratie op. Elke keer dat ik naar Zuid-Afrika ga word ik verrast door nieuwe ontdekkingen.’

Wist u dat Zuid-Afrika de oudste geologie van de wijnwereld heeft? Dat resulteert in een natuurlijke beperking van de druivenproductie, met intense smaken in het glas tot gevolg.

De nieuwe lichting in Zuid-Afrika is resoluut de weg ingeslagen van een fijne en evenwichtige wijnstijl, weg van de zoetheid, kracht en alcohol die wijnen uit de Nieuwe Wereld vaak kenmerken.

Zuid-Afrika heeft er het ideale klimaat voor: een genereuze zon die een volmaakte rijping van de druiven garandeert, en de verkoelende invloed van twee oceanen die ervoor zorgt dat de druiven hun fijne zuren en aromatische complexiteit behouden. Klimatologen voorspellen bovendien dat Zuid-Afrika in de Nieuwe Wereld het minst te vrezen heeft van de klimaatverandering.

Hoeveel meer geluk kan een wijnland hebben? Hoeveel meer redenen heeft u nodig om het te herontdekken?


© 2023 by WijnMuze