top of page

Newton Johnson Family Vineyard

  • Foto van schrijver: Geert De Baere
    Geert De Baere
  • 21 sep
  • 4 minuten om te lezen

Klik hierĀ voor alle wijnen van Newton Johnson


Wijnen met elegantie, dƩ perfect uitdrukking van het terroir van de Hemel-en-Aarde Vallei.

In de betoverende Upper Hemel-en-Aarde Valley nabij Hermanus, ligt Newton Johnson Family Vineyards — een familiebedrijf dat wereldwijd bekendstaat om zijn verfijnde Pinot Noir en Chardonnay. De wijngaarden liggen vlabij de Atlantische oceaan.

Je proeft de diepgewortelde passie voor het wijnmaken met Ā respect voor natuur, terroir en traditie.

Een familieverhaal met visie

In het midden van de jaren ’90 verruilde Dave Johnson, lid van de Cape Wine Master Guild, samen met zijn vrouw Felicity Newton de stad voor de nog onontdekte wijngaardgronden van Hemel-en-Aarde. Hun visie? Wijnen maken die het unieke karakter van deze koele vallei tot uiting brengen.

In 1997 lanceerden ze hun eerste wijn van aangekochte druiven. Niet veel later vonden ze een stuk ongerepte grond in de hogere vallei, waar ze vanaf 2003 hun eigen wijngaarden aanplantten. Vandaag staat de tweede generatie – zonen Gordon (wijnmaker) en Bevan Johnson – aan het roer, samen met Gordon's vrouw Nadia.

Terroir als inspiratiebron

De wijngaarden van Newton Johnson liggen op hellingen van verweerd graniet en klei, op een hoogte tot 300 meter boven zeeniveau. De nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor verkoeling, waardoor de druiven langzaam rijpen en levendige zuren ontwikkelen.

De familie streeft naar maximale expressie van het terroir met een minimale interventie in de kelder.

Wijnen met karakter: Newton Johnson-wijnen zijn elegant, puur en gelaagd.

  • Family Vineyards Pinot Noir & Chardonnay, flagship wijnen van het domein.

  • Single Vineyard Selecties : Zoals Windansea Pinot NoirĀ en Southend Chardonnay, die het microklimaat van specifieke plots weerspiegelen.

  • Full Stop Rock: een karaktervolle blend van Syrah, Grenache en MourvĆØdre, die het warmere potentieel van de vallei verkent.


Newton Johnson is een vaste waarde geworden in de Zuid-Afrikaanse top. Hun wijnen ontvingen meermaals 5-sterren beoordelingen in de gerenommeerde Platter’s Wine Guide, en zijn geliefd bij internationale critici zoals Tim Atkin MW en Greg Sherwood.


Herkomstbenamingen in Hemel-en-Aarde

Met de herclassificatie van Walker Bay als officiĆ«le wijnstreek (Wine District) in 2004, kwam er ruimte voor producenten in de regio om – met steun van een comitĆ© van bodemkundigen en wijnbouwspecialisten – eigen, meer terroirgerichte wijngebieden (Wards) vast te leggen.

Er zijn drie officiƫle herkomstbenamingen:

- Hemel-en-Aarde Valley – opgericht in augustus 2006

- Upper Hemel-en-Aarde Valley

- Hemel-en-Aarde Ridge

De ligging volgt de route vanaf Hermanus richting Caledon in deze volgorde:

  1. Hemel-en-Aarde Valley – begint op slechts 1 km van de afslag

  2. Upper Hemel-en-Aarde Valley

  3. Hemel-en-Aarde Ridge – eindigt op ongeveer 18,2 km van de afslag

Elke zone heeft zijn eigen hoogte, bodemstructuur en microklimaat, wat bijdraagt aan de unieke stijl en expressie van de wijnen uit elk gebied.


Bodems

In tegenstelling tot veel andere wijnregio’s in de wereld, zijn de bodems van de Hemel-en-Aarde – en Zuid-Afrika in het algemeen – uitzonderlijk oud. Zo’n 400 miljoen jaar geleden ontstond het onderliggende gesteente van de regio onder het ondiepe Agulhaszee-bekken, als onderdeel van de Cape Supergroup-sedimenten.

Bovenop het oeroude Kaapgraniet (een hard, niet-sedimentair gesteente), vormde zich eerst Malmesbury-leisteen, gevolgd door de bekende Tafelberg-zandsteen, met daarbovenop Bokkeveld-leisteen. Ongeveer 330 miljoen jaar geleden botste het Falklandplateau tegen het huidige Zuid-Afrika, wat leidde tot het oprijzen van het Kaapse Gebergte (Cape Folded Mountains). Rond 290 miljoen jaar geleden was deze geologische vouwbeweging voltooid, waarna erosie zorgde voor een unieke mengeling van Bokkeveld-leisteen, Tafelberg-zandsteen en verweerd graniet – de fundering van het terroir van de Hemel-en-Aarde.

Deze bodems zijn, in tegenstelling tot veel andere beroemde wijngebieden, al zeer lange tijd niet meer onder water of onder ijs geweest. Dat draagt bij aan hun stabiliteit en uitzonderlijke karakter.

Menselijke geschiedenis

Ook op het vlak van menselijke aanwezigheid is Hemel-en-Aarde uniek. Al ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden leefde hier Homo erectus, waarvan stenen werktuigen nog steeds in de regio worden gevonden. Vanaf zo’n 250.000 jaar geleden trokken kleine groepen Homo sapiens door het gebied als jagers-verzamelaars. Tot slechts enkele honderden jaren geleden werd de regio bewoond door de San-volkeren (door Europese kolonisten ā€œBosjesmannenā€ genoemd), die uiteindelijk werden verdrongen door de Khoi (semi-nomadische herders, door de kolonisten ā€œHottentottenā€ genoemd).

In de 18e eeuw verhuurde de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) de gronden aan Nederlandse kolonisten voor veeteelt. Halverwege de 19e eeuw, na de Britse overname van de Kaapkolonie, werden deze gronden in privĆ©bezit gegeven. Door herhaalde onderverdeling, dalende vraag naar schapenwol en tarwe, en economische neergang kende de streek tegen het begin van de 20e eeuw diepe armoede, die tijdens de crisisjaren van de jaren ’30 nog verder verergerde.

Wijngaarden

In deze moeilijke agrarische context werd in 1975 een belangrijke stap gezet: de familie Hamilton Russell kocht als pionier een domein in de Hemel-en-Aarde. Daarmee legden ze de basis voor de moderne wijnbouw in de regio.

Al snel werd duidelijk dat de koele omstandigheden hier bijzonder geschikt waren voor Pinot Noir en Chardonnay. Deze druivenrassen gaven wijnen met een uitgesproken karakter en een duidelijke expressie van bodem en klimaat. De vroege successen – zowel lokaal als internationaal – trokken andere wijnmakers aan, en in de decennia daarna groeide de regio uit tot een van de meest gerespecteerde in Zuid-Afrika.

Toegewijde grondeigenaars, getalenteerde wijnmakers en viticulturisten verdiepen zich voortdurend in het terroir en brengen de unieke eigenschappen van elk perceel tot leven in de fles.

Ā 




bottom of page