top of page
  • Foto van schrijverGeert De Baere

Karlin Nel, wijnmaker bij Vrede & Lust: "Big love for nature"

Bijgewerkt op: 10 jun.

"Go with all your heart"


Wijnen van Vrede en Lust Estate verkrijgbaar: klik HIER.


Vrede en Lust: een stukje Vlaamse geschiedenis:

In 1688 vluchtte Jacques de Savoye, een Gentse koopman, met zijn vrouw Marie-Madeleine Le Clerq naar Zuid-Afrika. De religieuze spanningen tussen katholieken en protestanten lagen aan de basis van hun vlucht.

De gouverneur van de Kaap wees hen een stuk grond toe aan de voet van de indrukwekkende Drakensteinbergen. De Savoye richtte een boerderij op en gaf haar de naam "Vrede en Lust".


Jacques begon onmiddellijk met het verbeteren van de 55 hectare grond die begint bij de Bergrivier-vallei en loopt naar de oostelijke uitlopers van de majestueuze Simonsberg. In 1692 runde De Savoye een succesvol gemengd landbouwbedrijf. Na jaren stond hij tweede in top 3 van grootste producenten van tarwe en gerst. Hij had 4 paarden, 30 runderen en 10.000 wijnstokken. Tegen 1780 waren er 80.000 wijnstokken op het domein.

Sinds het bewind van de Savoye is Vrede en Lust een aantal keren van eigenaar gewisseld. In 1996, toen de familie Buys de 17e eigenaar werd, begonnen ze aan een vernieuwingsprogramma voor de wijngaarden, zo werd het uitzonderlijke wijnpotentieel van het land ten volle te benut. Nu zijn er ongeveer 30 ha wijnstokken, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Malbec, Petit Verdot, Pinotage, Merlot en Grenache, samen met kleine aanplant van Viognier en Chardonnay.

Wijnmaker Karlin Nel behaalde haar Bsc.Agric Viticulture & Oenology-graad van de Universiteit van Stellenbosch. In 2016 werkte Karlin op een kleine familiaal wijndomein in Italië, Piemonte.

In 2017 werkt ze als assistent wijnmaker bij Rupert en Rothschild. In hetzelfde jaar werd ze aangenomen voor een Bourgondisch uitwisselingsprogramma in Frankrijk, waar ze de Bourgogne bestudeerde met betrekking tot wijnbouw en oenologie, wijnverwerkingstechnieken en wijnchemie.

In oktober 2017 kwam Karlin terug naar Zuid-Afrika en werd ze als 25jarige aangesteld als keldermeester bij Vrede en Lust Wine Estate. Ze was toen de jongste vrouwelijke wijnmaker in Zuid-Afrika.

Karlin: “Ik hou ervan om zaken met mensen te delen - alles van goede wijn en eten tot gelach en herinneringen. Daarom geeft het me voldoening om elke dag iets te cultiveren dat ik met mensen kan delen, dat mensen samenbrengt en vreugde toevoegt aan het moment. Ik hou echt van wat ik doe.”


Wijnen van Vrede en Lust Estate verkrijgbaar: klik HIER.


97 weergaven
bottom of page