top of page
  • Foto van schrijverGeert De Baere

Cederberg wines: Award-winning wines from high-altitude vineyards.

Bijgewerkt op: 27 sep. 2022


Eigenaar en wijnmaker David Nieuwoudt (°1972) leidt een getalenteerd 'team met attitude' om bekroonde wijnen te produceren in hooggelegen wijngaarden.


Klik hier om de wijnen van Cederberg te ontdekken.

en hier voor de wijnen Van David Nieuwoudt uit Elim, Ghost Corner






Uniek terroir, zuivere lucht en puur water Cederberg Wines is gelegen in een unieke klimaatzone die kan worden omschreven als een koel mediterraan klimaat in plaats van een maritiem of kustklimaat. De boerderij Dwarsrivier ligt aan de voet van de Sneeuberg, één van de hoogste toppen van de Westkaap op 2 026 m boven de zeespiegel. Cederberg Wines maakt dus aanspraak op de hoogste wijngaarden van de Westkaap op 950 tot 1 100 m boven de zeespiegel.

De bodemtypes zijn goed gedraineerd op verweerde leisteen/leisteen op de heuvels en hoge berghellingen, met een hoger kleigehalte dat goed geschikt is voor rode druivenrassen.

Van de geelbruine grond van graniet tot de licht gestructureerde grond met zandsteen, de bodemtypes van Cederberg Wine behoren tot de groepen Bokkeveld en Witteberg.


Telen voor toekomstige generaties

In de geest van de Khoisan, de oorspronkelijke milieuactivisten die hier ooit leefden in harmonie met het land en de cycli van de natuur, is behoud van fundamenteel belang, en Cederberg Wines is een toegewijd WWF Conservation Champion.


Slechts ongeveer 300 hectare wordt gebruikt voor de landbouw, het vakantieresort en de huisvesting van het personeel. De rest van dit ongerepte land staat onder de hoede van CapeNature - 5 200 hectare wordt beschermd.


Cederberg boert op duurzame wijze, en omdat dit geïsoleerde gebied virusvrij is en minimale ziekten kent, wordt er weinig tot niet chemisch ingegrepen. De boerderij maakt ook deel uit van de Greater Cederberg Biodiversity Corridor (GCBC) tussen de Westkust en de Tankwa Karoo.


Sociale verantwoordelijkheid en initiatieven voor natuurbehoud

Mens en milieu staan centraal.


Sinds 1 juli 2015 steunt Cederberg drie projecten, één ervan is:

Dit is een project waarbij minder behoede kinderen ondersteund worden op gebied van onderwijs, gezondheid, voeding, bescherming, ...


Geschiedenis:

Het Khoisan volk leefde in harmonie met de natuurlijke omgeving en woonde al vroeg in de regio van Cederberg. Je vindt er een rijke erfenis van rotskunst achter.

In het midden van de 18e eeuw, zette een andere veerkrachtige groep mensen voet aan wal in de afgelegen Cederberg - de familie Nieuwoudt.


De eerste Nieuwoudts arriveerden in Zuid-Afrika in de vroege jaren 1700. Bijna 100 jaar later verhuisden hun nakomelingen naar de Cederberg. In 1893 verhuisde de huidige familie naar de boerderij Dwarsrivier, waar Cederberg Wines is gevestigd. Zes generaties geleden zou niemand gedacht hebben dat dit ruige, met fynbos bedekte gebied aan de rand van het Succulent Karoo-bioom ooit een hooggelegen wijnboerderij in de Kaapse Wijnlanden zou worden.


De boerderij zelf ligt in de Cederberg Wilderness Area, en van de in totaal 5 500 ha, is slechts 74 ha wijngaard. Vandaag de dag is dit bekroonde wijnhuis eigendom van David Nieuwoudt, die de vijfde generatie van de familie Nieuwoudt vertegenwoordigt. Emma, de dochter van David, vertegenwoordigt de zesde generatie.


Er zijn veel verhalen verteld over 'hoe het allemaal begon'. Misschien verwoordt de eerste Platter's South African Wine Guide (1980) het het beste: "Oom Pollie heeft de experts in verwarring gebracht door prijswinnende wijnen te produceren op zijn boerderij hoog in de afgelegen Cederberg bergen. Hij begon eerst wijn te maken voor de landarbeiders met tafeldruiven die te laat rijpten om door de dichtstbijzijnde coöperatie te worden opgenomen. De onderneming was zo succesvol dat hij besloot om rode wijn te gaan maken, en de eerste oogst in 1977, hoewel te klein om als eerste oogst te worden gecertificeerd, werd door deskundigen geroemd als zijnde van "superieure kwaliteit".


Het andere verhaal gaat als volgt: Vroeger waren er geen wijnstokken op de boerderij. Toen merkte een vriend, die voor de Raad voor Loofbomen werkte, dat het winterfruit het erg goed deed op dit fruit- en tabaksbedrijf. Dus raadde hij de familie aan om tafeldruiven te planten. De Nieuwoudts volgden de aanbeveling op in 1965, en de wijnstokken deden het zo goed dat in 1973 de eerste wijnstokken werden geplant - de bron van de topklasse Cabernet Sauvignon van 1977/1978.


Davids grootvader, Oom Pollie, en zijn oom, Oom Flippie, beheerden de boerderij tot 1997. In 1997 keerde David terug naar het land waar hij opgroeide en nam de leiding over van Oom Flippie. Oom Pollie overleed in 1988 en Oom Flippie in 2010.



67 weergaven
bottom of page