top of page
  • Foto van schrijverGeert De Baere

La Brune, prachtige wijnen uit de Elgin vallei, diepe verbondheid tussen wijnmaker en terroir.

Bijgewerkt op: 9 jun. 2023

Nico Grobler, eigenaar en wijnmaker:


"The greatest skill of a winemaker is to add sense of place to wine, La Brune Chardonnay and Pinot Noir carries the message of the land with the roots of my vines and myself pushed deep into our soils connected as only a winemaker can be with his land".


Beschikbare wijnen van La Brune, klik hier.


De droom van La Brune (Frans voor brunette) werd geboren toen wijnmaker Nico Grobler verliefd werd op Chardonnay en Pinot Noir via een goede vriend en vigneron Bruno Lorenzon van Domaine Lorenzon in Mercurey (Côte Chalonnaise Bourgogne).


In de afgelopen tien jaar leerden bezoeken aan Bourgondië Nico over finesse, elegantie, parfum, terughoudendheid, zuiverheid, frisheid en lengte.


Dit leidde tot de creatie van La Brune Chardonnay en La Brune Pinot Noir. De wijnen dragen de kenmerken van de bodem, de wijnstokken en de bijzondere verbondenheid van de wijnmaker met het terroir.


Nico maakte ooit wijnen voor Eikendal Wines (Stellenbosch) en heeft meer dan 15 jaar ervaring in het verbouwen van wijngaarden in Zuid-Afrika.


Nico's filosofie:

Elke wijngaard heeft zijn eigen unieke aanpak om de wijnstok de beste kans te geven het profiel van het land in zijn fruit te laten zien. Ik geloof ook dat het land de wijnstokken moet accepteren, ze moeten één worden met het terroir waarin ze geplant zijn''.


La Brune heeft toegang tot enkele van de hoogstgelegen Chardonnay wijngaarden in Zuid-Afrika en heeft de eer om zijn Pinot Noir te produceren van een van de hoogst gelegen wijngaarden met 10 000 wijnstokken per hectare (Zuid-Afrikaans gemiddelde 3 300 wijnstokken per hectare) met behulp van 5 geselecteerde klonen.


"Het begon allemaal met één ton Pinot Noir in 2011. We wisten echt niet waar we naartoe wilden... het was gewoon een absolute passie die we allebei hadden voor Pinot Noir en we wilden gewoon onze eigen wijn produceren in een stijl waarin we geloven" zegt Nico's echtgenote Christelle.


"We geloven in minimale interventie met traditionele Bourgondische vinificatiemethoden om het profiel van het terroir te behouden. Op maat gemaakte Bourgondische vaten uit het bos Pierre du Bourgogne, gemaakt door Bruno Lorenzon samen met Nico, worden gebruikt voor het rijpingsproces. Zorgvuldige veroudering op fles voordat de wijn wordt vrijgegeven, zorgt ervoor dat de wijn zijn innerlijke rust kan vinden.70 weergaven

Comments


bottom of page