Steenberg Winery, een prachtig domein in Kaapstad, Constantia, opgericht in 1682. Wijnmaakster Elunda Basson, een autoriteit voor Methode Cap Classique en een voorliefde voor Sauvignon Blanc.
Klik hier voor de beschikbare wijnen van Steenberg.
Graham Beck kocht Steenberg Hotel en Steenberg Winery in april 2005. Sindsdien is Steenberg Hotel uitgegroeid tot een luxueuze bestemming met twee uitstekende restaurants, een bekroonde wijnmakerij, een kampioenschapsgolfbaan met 18 holes, illustere privéwoningen en een spa van wereldklasse, gelegen in een adembenemende natuurlijk landschap.
Een stukje geschiedenis: de eerste boerderij op de Kaap.
In 1682 vroeg Catharina Michelse, ook bekend als The Widow Ras, aan Simon van der Stel om een stuk grond aan de voet van de Ou Kaapse Weg en hij stemde ermee in om 25 hectaren aan haar te verhuren. Nadat hij in 1685 eigenaar werd van Groot Constantia, vroeg ze hem om een wettelijke eigendomsakte en in 1688 werd haar een mandaat verleend om "te cultiveren, te ploegen en te zaaien en ook om de boerderij onder de "stenen berg" te bezitten."
Zo kwam het bedrijf dat we nu kennen als Steenberg in het bezit van de beroemde oprichter.
De oorspronkelijke naam van de boerderij was 'Swaaneweide' - De Voederplaats van Zwanen. Catharina, misschien overmand door nostalgie naar de zwanen van haar geboorteland Lübeck, Duitsland, zag de “sporenvleugelganzen” van het gebied aan voor zwanen. Deze ganzen lopen nog steeds vrij rond op het landgoed, wat teruggrijpt op Catharina's tijd.
De eerste boerderij op de Kaap, heeft sedert de bescheiden beginjaren een lange weg afgelegd.
Steenberg ligt op slechts 20 minuten van het bruisende hart van de Kaapstad.
Steenberg beschikt over het 5-sterrenhotel Steenberg, met 24 kamers die ingetogen luxe uitstralen, een spectaculair uitzicht bieden en discrete, persoonlijke service bieden.
Het originele Manor House is liefdevol gerestaureerd en uitgeroepen tot Provinciaal Erfgoed. Hier smelten de legendarische elegantie en tradities van de 17e eeuw harmonieus samen met de meest verfijnde gemakken en comfort van onze moderne tijd.
Een gevarieerde eetbestemming met twee restaurants, aangevuld met een proeverij van bekroonde wijnen in de Tasting Room. Een visueel spectaculaire en technisch uitdagende 18-holes golfbaan maakt deel uit van het prachtige landschap van Steenberg Farm.
Wijnmaker: Elunda Basson, een uitermate gerenommeerd wijnmaakster voor mousserend wijnen.
“Hoewel Méthode Cap Classique (MCC) altijd mijn passie zal blijven, kijk ik ernaar uit om weer stille wijnen te maken, vooral Sauvignon Blanc van Steenbergs uitzonderlijke terroir met een koel klimaat”.
Prachtige Sauvigon Blanc op Steenberg:
Elunda Basson maakte meer dan 20 jaar stille en mousserende wijnen voor marktleiders als Nederburg, Pongrácz en J.C. Le Roux.
Elunda is recht voor de raap, scherpzinnig, heel energiek en heel passioneel over wat ze doet.
Voor Elunda Basson in 2007 Cellar Master van het Huis van J.C. Le Roux werd, zette ze haar eerste stappen in de wijnindustrie bij Rickety Bridge in Franschhoek, gevolgd door een periode van zeven jaar bij Nederburg. In de afgelopen jaren heeft ze zich ontwikkeld tot een van de MCC-specialisten van het land en is ze rijkelijk beloond met een hele reeks prijzen. Als vice-voorzitter van de Cap Classique Association werkt ze nauw samen met voorzitter Pieter Ferreira van Graham Beck, om de status van MCC te promoten.
Elunda Basson kan nu al terugkijken op een opmerkelijke carrière in de wijnindustrie. Haar grote passie is de Cap Classique en ze is een van de mousserende wijnspecialisten van Zuid-Afrika. Elunda heeft talloze prijzen ontvangen voor haar creaties, waaronder de Veritas Vertex Award 2018. Na haar studie wijnbouw en oenologie aan de Elsenburg Agricultural College deed ze internationale ervaring op in Californië, maar reisde ze ook naar Frankrijk en Italië in haar hoedanigheid als Vice President van de Cap Classique Association
Na haar studie wijnbouw en oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch en haar diploma keldertechnologie aan de Elsenburg Agricultural College, bracht Basson een oogst door bij Dry Creek Vineyards in Sonoma County in Californië. Naast haar Veritas Vertex-onderscheiding vorig jaar, heeft Basson onder andere de World's Best Shiraz-trofee gewonnen op de International Wine and Spirits Competition (IWSC) en een plaats behaald in de Top 10 Sparkling Wines of the World op Effervescent du Monde. Ze is ook een veelgevraagd wijnjurylid en maakt deel uit van panels voor de IWSC, Veritas en Cap Classique Challenge.
Comments